Skip to main content
European Climate Pact

Éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás sürgős fenyegetést jelent világunkra, de mindannyian tehetünk valamit az ellene való küzdelem és a jövő élhetőbbé tétele érdekében.

Mi az éghajlatváltozás?

Az emberi tevékenység fokozatosan befolyásolja a Föld éghajlatát azáltal, hogy hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt ad hozzá a légkörben természetesen előforduló gázokhoz.

Ezek a további üvegházhatású gázok főként fosszilis tüzelőanyagok energiatermelés céljából történő elégetéséből, valamint egyéb emberi tevékenységekből, például az esőerdők kiirtásából, a mezőgazdaságból, az állattenyésztésből és a vegyi anyagok előállításából származnak. A szén-dioxid (CO2) az emberi tevékenységek során leggyakrabban keletkező üvegházhatású gáz.

Ezek a további gázok felerősítik a bolygónk légkörére gyakorolt „üvegházhatást”, ami rendkívüli ütemben növeli a Föld hőmérsékletét, és jelentős változásokat eredményez az éghajlatban.

Lásd még:

Hol tartunk jelenleg?

Bolygónk már most több mint 1 °C-kal melegebb az iparosodás előtti hőmérséklethez képest.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudósainak figyelmeztetése szerint az 1,5 °C-os globális hőmérséklet-emelkedésnek komoly és visszafordíthatatlan környezeti és társadalmi következményei lesznek.

Minél jobban zavarjuk az éghajlatot, annál nagyobbak a társadalmunkat és a környezetünket érintő kockázatok.

Lásd még:

Milyen hatásokkal jár éghajlatváltozás?

Az éghajlatváltozás hatásai már világszerte érezhetők, és az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés nélkül az EU-ban a gyermekeink életében a következőkre lehet számítani:

 • 400 000 korai haláleset évente a légszennyezés miatt
 • 90 000 haláleset évente a hőhullámok miatt
 • 40%-kal csökken a felhasználható vízmennyiség Európa déli régióiban
 • 2,2 millió embert fognak fenyegetni a tengerparti áradások minden évben
 • 190 milliárd euró éves gazdasági veszteség

Ezek az éghajlati változások képesek átalakítani bolygónkat, ami hatással van az élelmiszer- és vízellátásra, valamint az egészségünkre. Jóllehet a kockázatok általánosak, a hatások súlyosabban érintik a szegényeket és a kiszolgáltatottakat.

Minél súlyosabbak a problémák, annál nehezebb és költségesebb lesz azok megoldása – ezért a legjobb megoldás az éghajlatváltozás kezelésére irányuló korai fellépés.

Lásd még:

Mit tesz az EU az éghajlatváltozás ellen?

Az EU régóta vezető szerepet tölt be a világon az éghajlatváltozás elleni küzdelemben:

Erőfeszítéseink az Unión belül foganatosított ambiciózus szakpolitikákban és a nemzetközi partnerekkel való szoros együttműködésben nyilvánulnak meg.

Jó úton haladunk afelé, hogy 2020-ig a tervezett mértékben csökkentsük üvegházhatásúgáz-kibocsátásunkat, és újabb célt tűztünk ki magunk elé – nevezetesen azt, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentsük üvegházhatásúgáz-kibocsátásunkat.

Az a cél, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon. Ez azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentjük kibocsátásainkat, és növeljük az üvegházhatású gázok légkörből való elnyelését, hogy elérjük a nulla nettó kibocsátást.

Ez a cél az európai zöld megállapodás részét képezi. Ez egy olyan ambiciózus intézkedéscsomag, amelynek célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nettó nullára csökkentése, ugyanakkor méltányos, egészséges és virágzó társadalom biztosítása a jövő generációi számára.

A kibocsátások csökkentése mellett alkalmazkodnunk kell a most és a jövőben bekövetkező változásokhoz is. Az EU hozzájárul ahhoz, hogy nemzeti, regionális és helyi szinten javuljon az éghajlatváltozás hatásaira való felkészültség és reagálási képesség.

Az EU együttműködik más országokkal és régiókkal a globális éghajlat-politikai fellépés előmozdítása és a partnerországok – különösen a legkiszolgáltatottabbak – erőfeszítéseinek támogatása érdekében.

Az EU annak biztosításán is dolgozik, hogy a koronavírus-járványból való kilábalás együtt járjon a zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb Európára való átállással.

Lásd még:

Mik az éghajlat-politikai fellépés előnyei?

A klímasemleges társadalomra való átállás sürgető kihívás, de egyben lehetőség is arra, hogy mindenki számára élhetőbbé tegyük a jövőt.

Ha fellépünk az éghajlat és a környezet védelmében, mindannyian hozzájárulhatunk a bolygónak a mostani és a jövő generációk számára történő megőrzéséhez és védelméhez.

A társadalom számára jelentett előnyök többek között a következők:

 • új, zöld munkahelyek
 • nagyobb versenyképesség
 • gazdasági növekedés
 • tisztább levegő és hatékonyabb városi tömegközlekedési rendszerek
 • új technológiák, pl. elektromos vagy tölthető hibrid elektromos autók, intelligens fűtő-, illetve hűtőrendszerrel működő energiatakarékos házak vagy épületek
 • az energia és más erőforrások zavartalan utánpótlása – Európa importfüggőségének csökkentése

A tanulmányok kimutatták, hogy a zöld és digitális társadalomra való átállás megvalósítható és megfizethető. Az éghajlatváltozás sokkal magasabb költségeket fog róni a gazdaságra és a társadalomra, mint az éghajlatváltozás ellen idejekorán indított küzdelem.

Mit tehetek?

Az átállás mindenkire kötelezettségeket ró, függetlenül attól, hogy a társadalom mely rétegét, illetve a gazdaság mely ágazatát képviseli. Az energiaiszektor mellett fontos szerephez jut az ipar, a mezőgazdaság és az erdészet éppúgy, mint a közlekedés és az építőipar. Az ehhez szükséges ismeretek nagy része már rendelkezésünkre áll, és már számos bevált megoldás létezik.

A mindennapi választásaink is fontosak. A változások többnyire javulást hoznak életmódunkat, közlekedési, otthoni energiahasználati, termelési és fogyasztási szokásainkat illetően.

Mindenki tehet valamit, és egyetlen lépés sem jelentéktelen!