Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
European Climate Pact

Γενικό πλαίσιο

Το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα καλεί όλους να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα και να οικοδομήσουν μια πιο πράσινη Ευρώπη.

Τι είναι το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα;

Το σύμφωνο για το κλίμα αποτελεί ευκαιρία για τους πολίτες, τις κοινότητες και τις οργανώσεις να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα στην Ευρώπη:

  • να ενημερωθούν για την κλιματική αλλαγή
  • να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις
  • να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτών των λύσεων

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το σύμφωνο έχει ως στόχο να καταστεί ένα ζωντανό βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διεξαγωγή συζητήσεων και την ανάληψη δράσης σχετικά με την κλιματική κρίση, καθώς και να στηρίξει την ανάπτυξη και την εδραίωση ενός ευρωπαϊκού κινήματος για το κλίμα.

Καθώς διευρύνεται η κοινότητά μας, διευρύνεται και το πεδίο δραστηριοτήτων του συμφώνου. Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τις σελίδες μας, ώστε να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Γιατί χρειαζόμαστε το σύμφωνο;

Η κλιματική κρίση είναι πραγματική και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να κάνει κάτι γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να αναληφθεί επειγόντως δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, ιδίως για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τους 2 °C και τη συνέχιση των προσπαθειών περιορισμού της εν λόγω υπερθέρμανσης σε 1,5 °C πάνω από τα επίπεδα του 1990.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εγκαινιάσαμε την εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετάβαση σε μια πιο δίκαιη, υγιή και ευημερούσα κοινωνία, που θα διασφαλίζει παράλληλα έναν υγιή πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Ως εκ τούτου ανταποκρινόμαστε όχι μόνο στις επιταγές της επιστήμης, αλλά και στα αιτήματα των πολιτών για ισχυρότερη δράση. Έρευνες σε επίπεδο ΕΕ δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα και πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική για κάθε έναν από αυτούς.

Οι λύσεις που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορούν να επιτύχουν μόνον με τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίηση όλων των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των φορέων.

Γι’ αυτό αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα, μια πλατφόρμα συνεργασίας και αμοιβαίας ενημέρωσης, ανάπτυξης λύσεων και δημιουργίας δικτύων για πραγματική αλλαγή.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Το σύμφωνο για το κλίμα επιθυμεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για πρωτοβουλίες, δίκτυα και κινήματα που έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στην προσέγγιση της δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη.

Το σύμφωνο για το κλίμα θα ενισχύσει τις προσπάθειες των αμέτρητων Ευρωπαίων, που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, και θα βοηθήσει στην προσέγγιση εκείνων που έχουν δείξει μικρότερο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;

Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα. Στην πραγματικότητα, ενθαρρύνουμε όλους να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν!

Θα υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Ποιες είναι οι αξίες του συμφώνου;

Θέλουμε το σύμφωνο να είναι μια ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς και φιλόδοξη πρωτοβουλία για όλους.

Για να γίνει αυτό, τα άτομα και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν, για παράδειγμα, με την ιδιότητα του πρεσβευτή ή με την καταχώριση μιας δέσμευσης, οφείλουν να σέβονται τις αξίες του συμφώνου.

  1. Επιστήμη, ευθύνη και δέσμευση: η συμμετοχή στο σύμφωνο συνεπάγεται θετική δράση για το κλίμα, που θα εμπνέει ή θα ενθαρρύνει και άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν με συγκεκριμένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και αξιόπιστες δράσεις με σαφή και, ιδανικά, μετρήσιμα αποτελέσματα που θα αποτυπώνουν τις συνέπειες.
  2. Διαφάνεια: οι συμμετέχοντες στο σύμφωνο θα δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις, τις μεθοδολογίες και τα αποτελέσματά τους με άλλους συμμετέχοντες στο σύμφωνο και με το κοινό. Αυτό θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες και άλλους να παρακολουθούν την πρόοδο, να κάνουν βελτιώσεις, να μαθαίνουν οι μεν από τις πρωτοβουλίες των δε ή να συμμετέχουν σε αυτές, και να κατανοούν τον συνολικό αντίκτυπο της εκάστοτε δράσης.
  3. Αποφυγή της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας: οι δεσμεύσεις των συμμετεχόντων θα καταχωρίζονται έτσι ώστε να αποδεικνύεται ότι αυτές είναι συγκεκριμένες, δημόσιες και διαφανείς. Η Επιτροπή θα αναπτύξει κατάλληλο τρόπο παρακολούθησης της προόδου, με διαφορετικά επίπεδα ελέγχου ανάλογα με την ικανότητα των συμμετεχόντων.
  4. Φιλόδοξοι στόχοι και χαρακτήρας επείγοντος: για την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων, πρέπει να θέσουμε γρήγορα και αποφασιστικά υπό αμφισβήτηση βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές και παραδοχές. Αν και κάθε βήμα είναι σημαντικό, οι συμμετέχοντες στο σύμφωνο θα αναζητούν ρηξικέλευθες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων οραματικών σχεδίων, πειραματισμών, καινοτόμων τρόπων συνεργασίας και υγιούς ανταγωνισμού για την επίτευξη αποτελεσμάτων.
  5. Δράση προσαρμοσμένη στα τοπικά πλαίσια: οι συζητήσεις και οι δράσεις θα είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες και στις στοχευόμενες ομάδες. Όσο πιο κοντά βρίσκονται οι δράσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, τόσο το καλύτερο.
  6. Πολυμορφία και μη αποκλεισμός: οποιοσδήποτε, με οποιοδήποτε υπόβαθρο ή επάγγελμα, μπορεί να συμμετάσχει. Το σύμφωνο θα έχει ως στόχο την εξάλειψη των φραγμών στη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των φραγμών που πηγάζουν από ατομικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η ηλικία και οι αναπηρίες. Αυτό θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στο σύμφωνο να βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων όπως αυτές για το μέλλον της Ευρώπης. Κατά την ανάπτυξη του συμφώνου, η Επιτροπή θα βασίζεται στη δημιουργικότητα και στην ποικιλία απόψεων που πηγάζουν από δημοκρατικούς και συμμετοχικούς μηχανισμούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έχετε ιδέες για δραστηριότητες στο πλαίσιο του συμφώνου ή για νέους και καινοτόμους τρόπους συμμετοχής; Επικοινωνία

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα

Δελτίο Τύπου

Αποτελέσματα της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης

Δράση της ΕΕ για το κλίμα