Skip to main content
European Climate Pact

Zöld készségek

Az éghajlat-politikai fellépések már most is közrejátszanak a jövő munkahelyeinek és lehetőségeinek megteremtésében.

A klímasemleges gazdaságra való átállás gyökeres átalakulást fog eredményezni az iparágak és ágazatok széles körében. Új munkahelyek jönnek létre, egyes állásokat más állások váltanak fel, és az is előfordulhat, hogy egyes munkaköröket újra kell definiálni.

Teendőink:

  • elő kell mozdítani és támogatni kell a zöld foglalkoztatást;
  • gondoskodni kell a munkavállalók továbbképzéséről, illetve átképzéséről;
  • előre kell jelezni, hogy a jövőben milyen változásokra lehet számítani a munkahelyek tekintetében.

Az éghajlati paktum keretében folytatódni fog az a munka, amelyet az EU végez ezen a területen, a munkaügyi szervezetek, az oktatási szervek és a hatóságok pedig aktív támogatásban fognak részesülni, hogy segíteni tudják a zöld gazdaságban munkát kereső embereket.

Mit várunk a paktumtól?

  • Arra fogja ösztönözni a vállalkozásokat és szervezeteket, hogy vegyenek részt a készségekről szóló paktumban, és segítsék elő, hogy a munkavállalók továbbképzésben, illetve átképzésben részesüljenek.
  • Elősegíti az európai uniós programok megvalósítása során bevált módszerek megosztását és az elért sikerek ismertetését.
  • Segít az Európai Szociális Alap forrásait a megfelelő helyre irányítani, ugyanis ez az alap 5 millió ember képzését teszi majd lehetővé a zöld munkahelyek és a zöld helyreállítás kontextusában.
  • Megteremti az összeköttetést az Erasmus+ és más olyan programok között, amelyek lehetőséget adnak a jövőben szükséges készségek elsajátítására, illetve partnerségi projektek kidolgozására.
  • Arra ösztönzi az érdekelt feleket, helyi hatóságokat és közösségeket, hogy aknázzák ki a méltányos átállást támogató mechanizmusban rejlő lehetőségeket, és mozdítsák elő a munkavállalók és álláskeresők átképzését és aktív befogadását, továbbá segítsék elő új munkahelyek létrejöttét az adott régiókban.
  • Támpontként szolgál a támogatási programok közötti eligazodásban azon felsőoktatási intézmények számára, amelyek a környezeti és éghajlati hatásokról szeretnének képzéseket kidolgozni és tartani.

Van egy jó ötlete?

Lépjen a tettek mezejére vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!

Európai kezdeményezés

European Social Fund

Europe’s main instrument for supporting jobs, helping people get better jobs and ensuring fairer job opportunities for all EU citizens.

Pact for Skills

A shared engagement model for skills development in Europe. Upskilling and reskilling for the green and digital transitions.

European Vocational Skills Week

Annual event where local, regional or national organisations showcase vocational education and training (VET). 2020 theme: Green and Digital Transitions.

European Education Area

Enabling young people to benefit from the best education and training, and to find employment across Europe.

Just Transition Mechanism

Ensuring that the transition towards a climate-neutral economy happens in a fair way, leaving no one behind.

Erasmus+

The EU's programme to support education, training, youth and sport in Europe.