Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije
European Climate Pact

Preuzete obveze

Zauzmite se za klimu i inspirirajte druge. Svatko može doprinijeti i ni jedan doprinos nije premalen.

All Europeans can take practical, everyday steps to reduce their carbon footprint and contribute to more sustainable living.

Obveze organizacija

U okviru pakta pozivat će se organizacije i kolektivi da registriraju svoje klimatske inicijative i pretvore ih u obveze zaštite klime, da pojačaju angažman, potiču druge da se pridruže ili pokrenu vlastite inicijative te da prošire i repliciraju dobre ideje i projekte.

Takve obveze mogu preuzimati sve vrste organizacija, od škola i lokalnih skupina do velikih javnih i privatnih organizacija i poduzeća. Obveza bi se mogla odnositi na način na koji organizacija radi, proizvodi, komunicira ili motivira građane, zaposlenike, klijente ili dionike da se angažiraju.

U skladu s vrijednostima pakta preuzete obveze trebale bi nadilaziti zakonske obveze i obuhvaćati konkretne, znanstveno utemeljene mjere kojima se nastoje postići jasni i mjerljivi rezultati koji se mogu pratiti.

Registracijom preuzetih obveza sudionici će se obvezati na dijeljenje relevantnih informacija o svojim aktivnostima kako bi pomogli u praćenju napretka i razumijevanju učinka poduzetih mjera. Sudionici će moći iskazati interes za rad drugih i s njima se povezati kako bi pokrenuli dodatne mjere i održali njihovu dinamiku u duhu zajedništva.

Obveze preuzete u okviru pakta nadovezat će se na brojne i raznovrsne inicijative koje se već provode u Europi, pri čemu će se istaknuti postojeća rješenja kao izvor inspiracije i saznanja, a mrežama klimatskih aktivista i zajednicama pomagat će se da ostvare svoje klimatske ciljeve ili udruže snage.

Sustav preuzimanja obveza u potpunosti će se razviti u suradnji sa zainteresiranim dionicima 2021. Sada prikupljamo iskaze interesa za preuzimanje obveza. Podijelite svoje ideje s nama, pomozite nam u oblikovanju obveza i pridružite se europskom klimatskom paktu!