Skip to main content
European Climate Pact

Together for 1.5°C - Olivia Mandle

Olivia Mandle, una figura que ha inspirat molts joves a Europa i a tot el món, és una noia espanyola de 15 anys que pertany al Grup d'Ambaixadors del Pacte Europeu pel Clima i s'ha proposat la missió de protegir els mars, lluitar contra el canvi climàtic i vetllar pel futur dels joves.

El meu món: em vaig criar envoltada de natura

L'Olivia viu amb els seus pares i el seu germà a Barcelona, una ciutat oberta al mar, però que té boniques muntanyes i boscos a tocar. El seu amor per la natura és fruit d'haver passat llargs estius en contacte amb el mar. «Sempre he tingut una connexió molt forta amb el mar; he passat hores i hores al Mediterrani amb la meva família. M'encanta bussejar amb tub i observar el fons marí.»

A mesura que es feia gran va ser conscient dels canvis que patia el seu entorn. «Quan era petita no sabia res sobre els danys ambientals ni la crisi climàtica. No sabia ni que existissin. Però notava que al planeta li passava alguna cosa perquè, per exemple, cada vegada hi havia més plàstics i deixalles a les platges i les costes, i els estius semblaven més calorosos cada any.» 

Què estava passant? Els seus pares li van parlar de l'impacte de l'activitat humana en l'entorn i, a partir d'aleshores, l'Olivia s'ha esforçat per aprendre més i més coses sobre la crisi climàtica i per protegir el planeta tant com pot. «Es tracta d'un problema mundial que afecta tothom. Nosaltres hem causat la crisi climàtica, però també som nosaltres qui tenim el poder i l'obligació de trobar solucions.»

Les meves accions: alcem la veu pels mars i els animals

Seguint els passos d'altres joves activistes, com Greta Thunberg, l'Olivia va començar a actuar pel clima des de casa seva. Es va fer vegana i tota la seva família va decidir deixar d'utilitzar plàstics, reduir el consum d'energia i no menjar carn. Durant els caps de setmana es dedicava a netejar els boscos locals amb el seu germà. Sortien a recollir deixalles per eliminar-les de manera responsable.

Quan tenia 13 anys, empesa per la voluntat de protegir els mars, l'Olivia va desenvolupar el Jelly Cleaner, un senzill sistema de filtre flotant, creat a partir de materials quotidians: dues ampolles de plàstic i un parell de mitges. Quan aquest dispositiu és al mar, el filtre que formen les mitges deixa passar l'aigua, però atrapa fragments molt petits de plàstic (els anomenats microplàstics). «Vaig endinsar-me al mar per provar el sistema. Em vaig quedar parada en arribar a la platja, quan vaig observar la quantitat de microplàstics que havia atrapat. No em podia creure que funcionés!»

Tot i que aconsegueix l'objectiu de recollir plàstics, la repercussió més gran del Jelly Cleaner és l'interès que ha despertat. La gent de la platja on va l'Olivia té molta curiositat per saber com funciona, i ella aprofita l'oportunitat per parlar sobre la contaminació del plàstic i sobre la protecció del medi ambient en general. «Es crea una cadena de conscienciació i recordem a la gent que cada acció i cada pas (per petits que siguin) poden marcar una gran diferència.»

Des d'aleshores, l'Olivia també ajuda altres persones a construir Jelly Cleaners. Va publicar un tutorial per ensenyar a construir el dispositiu en el seu canal de YouTube i més de dotze escoles d'Espanya el van seguir amb motiu del Dia Mundial de l'Educació Ambiental el 2022. A més, alguns dels 577 voluntaris que van participar en la Neteja de platges del Mediterrani el 2022 a la Costa Brava, una activitat que l'Olivia va contribuir a organitzar, van fer servir el Jelly Cleaner.

L'interès de l'Olivia pels mars també la va dur a descobrir que a Espanya hi ha més delfinaris que en cap altre lloc d'Europa, que allotgen 102 dofins, i que la vida en aquests entorns ha perjudicat el benestar d'aquests animals. Convençuda que els dofins no s'haurien de criar en captivitat, l'Olivia va decidir demanar al govern espanyol la prohibició d'aquesta pràctica. La petició que va promoure ja ha rebut més de 140.000 signatures.

El nostre planeta: una veu jove al capdavant

L'any passat, l'Olivia es va fer Ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima. Volia estar en contacte amb persones de tot Europa que tinguin la mateixa mentalitat, sobretot joves que es preocupen pel planeta. El seu objectiu és motivar la seva generació a reduir la petjada de carboni i a difondre el seu missatge per influir en altres persones. Durant els darrers dos anys ha fet diverses presentacions del Jelly Cleaner i xerrades sobre la crisi climàtica i la salut dels mars en escoles, universitats i davant d'organitzacions internacionals, tant a Espanya com arreu del món, incloses la UNICEF i Save the Children.

Gràcies a la seva participació a TEDx i altres esdeveniments, l'Olivia ha guanyat un ampli reconeixement a Espanya i ja té 7.000 seguidors a Instagram. Fins i tot, l'any 2020, l'organització de conservació Jane Goodall Institute, a través del seu programa Roots and Shoots (un moviment mundial de joves), va parlar d'ella com una «petita heroïna» .

L'Olivia se suma al nombre creixent de joves que són conscients que la crisi climàtica els afecta directament i que podrien ser la darrera generació que té la capacitat de reduir-ne els pitjors efectes. «Si hi ha una cosa que m'anima a continuar lluitant és, per descomptat, pensar en la meva generació, però també en la del meu germà petit, que ara té 8 anys. Quin futur tindrà? I si mai tinc fills, quina mena de planeta els deixarem?»

L'Olivia creu que la clau a l'hora d'actuar és trobar un problema concret amb el qual connectis i mobilitzar-te per la causa. Això es pot fer creant grups a les escoles o seguint les passes, per exemple, de la Maria Serra Olivella, companya de l'Olivia com a Ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima i estudiant universitària que participa en protestes liderades per joves.

Quin missatge enviaria l'Olivia a aquest jovent? «Qualsevol persona pot començar a treballar pel canvi des de casa, l'escola o la feina. I això crea un efecte d'onada. El futur és nostre; ara mateix és a les nostres mans. Cal que actuem abans no sigui massa tard, per nosaltres i per les generacions futures.»