Direct naar de inhoud
European Climate Pact

Samen voor 1.5°C - Frank Deboosere

Toen Frank Deboosere in de jaren tachtig het weerbericht voor miljoenen Belgen ging presenteren, kon hij niet weten dat hij aan het begin stond van een weg die van hem een voortrekker op het gebied van klimaatactie zou maken. Tegenwoordig is hij ook ambassadeur van het Europees klimaatpact en gebruikt hij zijn wetenschappelijke kennis van meteorologie en zijn populariteit om mensen te motiveren vaker de fiets te nemen, hun gezondheid en welzijn te verbeteren en samen de dreigende storm van de klimaatverandering te helpen voorkomen. 

 

Mijn wereld: van weeranalyse tot klimaatactie

De klimaatreis van de 63-jarige Deboosere, begon met zijn nieuwsgierigheid naar de weerspatronen van zijn land. "Ik heb de lucht altijd heel inspirerend gevonden. Hier in België verandert het weer voortdurend en dat maakt het erg interessant", aldus Frank. "Daarom heb ik van mijn favoriete hobby mijn beroep gemaakt. Vandaag de dag is het mijn taak om wetenschappelijke informatie te vertalen naar dingen die mensen begrijpen." Als tv- en radioweerman van de VRT is Frank al decennialang een vaste waarde in vele huiskamers. Als populaire en betrouwbare bron van informatie biedt hij kijkers en luisteraars op een heldere, begrijpelijke en vaak inspirerende manier deskundig inzicht in weerkunde en klimaatverandering.

In de loop der jaren merkte Frank dat de klimaatverandering in snel tempo een steeds belangrijkere plaats ging innemen in zijn weerberichten. "In de jaren tachtig gaven we misschien aan het einde van de maand een klimaatoverzicht. Maar tegenwoordig zijn de mensen veel klimaatbewuster. Er gaat nauwelijks nog een dag voorbij zonder dat journalisten me vragen stellen over de klimaatverandering – we hebben het veel drukker gekregen dan vroeger."

Maar wat bracht hem er persoonlijk toe om in actie te komen? Hij wijst op een reeks hittegolven in 2003 en 2006, waarbij de temperatuur opliep tot bijna 40 °C en waardoor duizenden mensen in Europa stierven. "We kregen steeds meer satellietgegevens waaruit bleek dat de dingen snel aan het veranderen waren."

Mijn actie: een oplossing op twee wielen

Toen duidelijk was geworden hoe dreigend de situatie was, besloot Frank dat ook hij een bijdrage moest leveren aan de oplossing: "In de loop der jaren zagen we veranderingen in het klimaat, maar zag ik ook veranderingen in mezelf." Als eerste stap ging hij kijken welke kleine aanpassingen hij kon maken aan zijn dagelijkse routine om een positieve invloed op de planeet te hebben; het meest voor de hand liggende was om vaker de fiets te nemen. Hoewel de studio van de televisiezender waar hij vroeger zijn weerberichten opnam 25 km van zijn huis lag, zag Frank dat als een uitdaging: "Sindsdien heb ik nooit meer achterom gekeken, ik kan nu geen dag zonder mijn fiets!" Frank schat dat hij tot nu toe meer dan 150.000 km heeft gefietst en tienduizenden euro's aan brandstof-, onderhouds- en parkeerkosten heeft bespaard door zijn auto thuis te laten staan.

Bovendien bood zijn rol als weerman hem de unieke kans om anderen te inspireren hetzelfde te doen. "Als iemand die het publiek informeerde over hittegolven, overstromingen en extreem weer, vond ik het belangrijk om het goede voorbeeld te geven", zegt hij daarover. Frank is een pleitbezorger van de fiets geworden en neemt regelmatig deel aan campagnes voor goede doelen waarbij fietsen als een duurzame oplossing onder de aandacht wordt gebracht. Recent nog lanceerde hij een oproep om mensen te aan te moedigen 1000 km te fietsen ten voordele van kankeronderzoek.

Mensen kunnen met fietsen geld besparen, maar Frank vindt het net zo belangrijk dat ze dat uitgespaarde geld niet gaan besteden aan niet-duurzame activiteiten. "Ik ben gestopt met vliegen naar andere delen van de wereld", zegt hij. "Ik breng mijn vakanties door in eigen land. België is geweldig en er is zo veel te zien. Een fietsvakantie met het hele gezin is ook ontzettend avontuurlijk en je kunt daardoor ook heel veel mensen ontmoeten. Als je net begint, doe het dan rustig aan; er zijn een heleboel korte routes die je kunt nemen en die je langsheen plaatsen brengen waar je nog nooit bent geweest."

Onze planeet: inspirerende actie van onderop

Door de kennis die Frank heeft van de klimaatwetenschap en zijn pleidooi voor fietsen is hij in België een klimaatberoemdheid geworden. In 2021 werd hij bovendien ambassadeur van het Europees klimaatpact, een beweging van mensen, bedrijven, organisaties en overheden die zich rond een gemeenschappelijk doel hebben verenigd: de klimaatverandering bestrijden en Europa groener, duurzamer en leefbaarder maken voor de komende generaties.

Als ambassadeur van het klimaatpact maakt Frank van elke gelegenheid gebruik om de boodschap te verspreiden. Op sociale media moedigt hij zijn volgers aan om hem klimaatgerichte vragen te sturen, die hij vervolgens beantwoordt in zijn podcast Planeet Frank. Hij is ook een van de bekende gezichten van Dikketruiendag, waarbij iedereen wordt aangemoedigd om een warme trui aan te trekken en de verwarming een aantal graden minder te zetten. Kortom, Frank maakt van zijn bekendheid graag gebruik om de mensen die dagelijks naar hem kijken en luisteren te informeren, dingen te leren en te inspireren.

Voor Frank biedt het klimaatpact een kans om iedereen te motiveren in actie te komen en samen te werken – van de kijkers naar zijn weerbericht tot regeringen in binnen- en buitenland. "Voor mij is het Europese aspect hiervan essentieel. We moeten samen in actie komen, anders gaat het ons niet lukken", aldus Frank. "We hebben immers maar één aarde en de dingen die we nu doen zijn van cruciaal belang voor wat er daarna gebeurt." Door het potentieel dat de Europese samenwerking biedt om de klimaatverandering tegen te gaan, bijvoorbeeld op het gebied van hernieuwbare energie, is Frank trots om ambassadeur van het klimaatpact te zijn.

Ook is hij ervan overtuigd dat hij zijn rol kan gebruiken om verandering op een hoger niveau te stimuleren en dat hij als publiek figuur politici van alle partijen kan bereiken en laten zien dat klimaatactie voorbij politieke scheidslijnen gaat. "Ik ben het levende bewijs dat we door enkele gewoontes te veranderen echt een verschil kunnen maken", concludeert hij. "Als we als individu onze gewoontes veranderen, dan zullen bedrijven en politici ons moeten volgen. Ik zal mijn platform blijven gebruiken om dit punt aan mensen over te brengen en hen aan te moedigen het juiste voor onze toekomst te doen."

 

Lees hier meer over Frank en bezoek zijn profiel van de Europese Klimaatpactambassadeur